15%

There is no such thing as a cheap t-shirt.

Ajankohtaista luettavaa

Teoksemme teemoja sivuten, Taloussanomat kirjoittaa vaatteiden tuotantoketjujen monimutkaisuudesta, jota mekin pohdimme teoksen parissa. Jo niinkin yksinkertainen vaate kuin t-paita on mutkikas juuriltaan, kun kankaiden ja lankojen lisaksi huomioon otetaan pesumerkit, kokomerkit, hintalaput ja muut myyntiin liittyvat osat. Kuten artikkeli mainitsee, jo kangas yksinaan voi tulla monen maan kautta – jopa sen sisaltama puuvilla saattaa tulla useammasta maasta.

Kaksi ulkomaista hanketta pyrkivat tekemaan tuotantoketjuista lapinakyvampia. Made-By on alunperin hollantilainen hanke, joka tukee yritysasiakkaitaan siirtymaan kestavampaan suuntaan, tarjoten myos palvelun, joka auttaa yrityksia kertomaan kuluttajille tuotantoketjustaan.

Sourcemap on Leonardo Bonannin kehittama yleisoosallinen tyokalu, jonka avulla pystyy kartoittamaan myos vaatteen tuotantoketjun.

Yle kirjoittaa, etta jokaista suomalaista kohti 24 kiloa tekstiilijatetta menee roskiin joka vuosi. Luku kuullostaa hurjalta, kun ajattelee paljonko kaikki omat vaatteet ja tekstiilit painavat. Artikkeli kysyykin, miksi niin paljon tarvitsee ostaa, eli se alkupaan ongelma. Loppupaan ongelma on, etta kierratys ei ole kustannustehokasta. Kaatopaikka on siis usein se halvempi vaihtoehto kuin kierratys. Toivoa kuitenkin on, ja toisaalla Yle kirjoittaakin hienosta hankkeesta, Varpaisjärven Tekstiilikierrättäjistä. Vaikka kaiken kaikkiaan tavoitteenamme pitaisi olla kaiken kulutuksen ja sita myota jatteen vahentaminen, jatetta tulee kuitenkin aina syntymaan, ja sen suhteen uusiokaytto ja kierratys ovat aina kaatopaikkaa parempi vaihtoehto.

Ostitko meilta t-paidan? Mita aiot tehda tilkkujen kanssa. Kerro meille!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on September 19, 2012 by .
%d bloggers like this: